Smörgåstårtan är en klassiker som fungerar vid de flesta tillfällen, inte minst på en sommarfest. Men är du trött på skinka, leverpastej och rom? Eller finns det vegetarianer i sällskapet? Då är det läge för en vegetariska smörgåstårta!
Här bjuder vi på receptet till en enkel smörgåstårta med fräsch och god fyllning av färskost med avokado, potatis och ägg med kapris och färsk persilja som en smakmässig prick över i:et.
Det här behöver du
- Landgångsbröd (4 skivor) eller formfranska (8 skivor)
- 3 kokta potatisar
- 3 ägg (hårdkokta)
- 1 dl hackad persilja
- ½ dl hackad kapris
- 200 g färskost med smak av vitlök och örter
- salt och peppar
- 250 g fryst och tinad avokado eller 2 färska
Topping
- 1 dl turkisk yoghurt 10 % eller crème fraiche
- ¾ gurka
- 2 nävar rucola
- 1 avokado
- ½ rödlök
Så här gör du:
- Börja med fyllningen. Hacka kokt potatis och ägg fint, blanda därefter med den hackade färska persiljan och kapris. Rör ned osten försiktigt och sätt smak med salt och peppar.
- Skär bort brödkanterna och lägg en skiva landgång på ett fat.
- Bred på hälften av fyllningen och lägg på en skiva bröd till.
- Bred på resten av fyllningen och toppa med en brödskiva. Mosa avokadon och lägg ut den på sista skivan bröd. Avsluta sedan med den fjärde brödskivan.
- Bred på ett tunt lager yoghurt eller crème fraiche runt hela tårtan. Hyvla sedan gurkan tunt med en osthyvel eller en mandolin och klä tårtan med gurkskivorna runt om.
- Toppa tårtan med rucola, avokadoklyftor och skivor av tunt skivad rödlök.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt