Samosa – den perfekta picknickmaten

Samosa är ett utmärkt tillskott till alla picknickbord! Detta läckra indiskinspirerade mellanmål är traditionellt en smakrik pirogliknande bakelse gjord på potatis, ärtor och kryddor.

De är inte bara smakrika och roliga att äta, utan den krispiga gyllene skorpan gör dem också perfekta att packa i lunchlådor - och perfekta att dela med sig av. Samosas kan serveras varma, kalla eller rumstempererade – vilket gör dem till ett utmärkt komplement till alla utomhusmåltider.

Med en mängd olika fyllningar kommer alla i din grupp säkert att hitta en som de älskar! Så nästa gång du planerar en picknick, glöm inte att inkludera detta klassiska mellanmål! Det kommer garanterat att göra din picknick ännu mer njutbar.

Oavsett om du tillagar dem själv eller köper ett parti från din lokala livsmedelsbutik kommer samosas garanterat att glädja alla närvarande! De passar utmärkt som tillbehör till sallader och smörgåsar, eller som aptitretare före huvudmåltiden. Samosas kan också användas som en del av en picknickbuffé - ett bra sätt att variera maten. 

recept på samosas

Enkelt recept på samosa

Här är ett enklare recept med färdig filodeg som du fyller med en kryddig potatisröra och som du sedan enkelt kan tillaga i ugnen. Ett perfekt tillskott i picknickkorgen!

Det här behöver du:

  • 1 msk matfett
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 400 gram kokt och mosad potatis, 
  • 2 dl  ärtor
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 6 ark filodeg
  • 75 g växtbaserat matfett, smält

Till serveringen

  • 1 gurka
  • 2 tomater
  • 1 granatäpple
  • 1 limefrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • mango chutney

Så här gör du:

  1. Börja med att starta ugnen, sätt den på 200 grader.
  2. Hetta sedan upp matfettet i en stekpanna. Rör ned ingefäran och de övriga kryddorna och låt fräsa i ungefär 30 sekunder.
  3. Lägg i den mosade potatisen och ärtorna. Blanda väl men se till att det inte får färg. 
  4. Ta filodegsarken och skär dem i tre delar på längden.
  5. Ta ett ark och pensla med smält matfett. Lägg 1-2 matskedar av potatisfyllningen i ena änden av filodegen. Vik ihop till en triangel. Gör likadant med de andra filodegsarken
  6. När trianglarna är klara lägger du dem på en plåt och pensla åter med matfettet. Grädda i ugnen 1 15-18 minuter eller tills filodegen har fått fint med färg.
  7. Skär gurka och tomat i tärningar, blanda med granatäppelkärnor och den pressade limesaften. Salta.
  8. Hacka koriander som du sedan blandar ned i gurk- och tomatsalladen. Servera tillsammans med traditionell mango chutney.
  9. Nu är det bara att ge sig ut på picknick och äta gott. 

Kontakta oss






Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

20 Jul 2023