Vegetariska alternativ till det traditionella julbordet

Fler och fler väljer bort kött och man gör det dels av religiösa skäl, men dels också av rent etiska och ideologiska sådana. Det senare är en viktig punkt att trycka på. Vår konsumtion av kött innebär enorma påfrestningar för hela vår planet och genom att välja bort det animaliska till förmån för det vegetariska kan man göra skillnad och reducera det klimathot som hänger över oss. Det val man gör idag kan påverka nästa generation på ett positivt sätt.

Dessutom handlar det också om riktigt god mat. Ser man till den vegetariska kosten så har väldigt mycket hänt och den meny man erbjuds idag ser helt annorlunda ut än vad den gjorde för ett tiotal år sedan. Fler och fler restauranger har insett värdet i att utveckla och anpassa den vegetariska delen av menyn - och genom det skapa en inkluderande atmosfär där alla är välkomna.

Tips på vegetariska rätter att ha på julbordet

I just den andan ska vi fortsätta denna text och titta närmare på det traditionella julbordet och hur man kan modifiera detta för att det ska passa för alla. Vi ska, helt enkelt, presentera några vegetariska alternativ som kan öppna upp en helt ny kulinarisk värld för dig. Kanske är det just i den här texten ni skapar er nya favorit på julbordet och inleder en helt ny tradition?

  • Rödbetscarpaccio. Vill du ha ett lätt och välsmakande alternativ på julbordet så är denna rätt en perfekt lösning. Ugnsbaka rödbetor och skär dem i tunna skivor. Marinera rödbetorna i en vinägrett - citron, olja och lite honung - och toppa varje skiva med en kräm bestående av Creme Fraiche smaksatt med pepparrot och färska örter.
  • Grönkålspaj med ädelost. Den här pajen blir definitivt en favorit på julbordet där grönkål alltid ska vara en huvudrollsinnehavare. Stek grönkål lätt och blanda i lite finhackad lök. Blanda äggstanning och gör iordning en traditionell pajdeg. Servera med ädelost.
  • Grillad kålrot med senapsglaze. Saknas skinkan? Julskinkan är den rätt som tydligast förknippas med julbordet. Här är ett bra alternativ som ger exakt samma känsla och effekt. Grilla kålrot långsamt i ugnen efter att du först smetat på en glaze av senap, sirap och olika kryddor. Toppa med ströbröd för den krispiga känslan - och peta gärna i några nejlikor för både dekoration och smak.
  • Vegobullar. Köttbullarna är för många ett måste på julbordet. Dessa kan du med fördel ersätta med vegobullar som du skapar genom att blanda sojafärs med kryddpeppar, muskot och senap. Rulla ihop smeten till små bollar och stek lätt i stekpannan. En ny favorit är född, det lovar vi!

Kontakta oss






Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

8 Jan 2025