Lär dig göra din egna chiliolja som är både nyttig och god. Chiliolja kan man ha till flertalet maträtter och funkar bra för att få lite extra piff på en gryta eller soppa. Den kan med fördel även användas i en marinad.
Ingredienser:
- 2 msk sesamolja
- 2 dl rapsolja
- 0,5 dl chilipulver
- 0,5 msk mortlad chilifrukt
- 2 klyftor krossad vitlök
Gör såhär:
-
Krossa de torkade chilifrukterna till mindre bitar med hjälp av en mortel.
-
Häll olivoljan i en kastrull och lägg till de krossade chilifrukterna, vitlöken och chilipulvret.
-
Låt olja stå på oljan på medelvärme i ungefär 10 minuter eller tills chilifrukten och vitlöken har mjuknat och oljan har tagit upp deras smak.
-
Ta bort kastrullen från spisen och låt oljan svalna.
-
Sila sedan av oljan för att ta bort alla små chili- och vitlöksbitar,
-
Häll upp den färdiga chilioljan i en ren och torr glasflaska eller burk.
Den här oljan håller i kylskåpet i cirka en månad.
Chiliolja efter din smak
Om du märker att oljan är för stark eller för svag så kan du justera mängden chilifrukter för att få önskad styrka på chilioljan nästa gång du gör den. Ett annat tips är att testa lite olika typer av chilifrukter för att få olika karaktär. Du kan också prova att ha i andra typer av kryddor som till exempel rosmarin eller timjan.
När man hanterar chili bör man vara mycket försiktig och undvika att ta sig i ansiktet då chili lätt kan sprida sig. Använd gärna handskar då chili kan vara svårt att tvätta bort.
Chilifrukter från hela världen
Chili används i matlagning över hela världen. Det finns många olika chilifrukter, alla med sin egen karatär och smak. Kanske kan den här listan de ge inspiration till att prova lite olika chilifrukter i din chiliolja!
Jalapeño - mild chili med en något sötaktig smak som används i många mexikanska rätter.
Habanero - mycket stark chili med en fruktig smak som ursprungligen kommer från Karibien och Centralamerika.
Cayennepeppar -mellanstark chili som är vanlig i det amerikanska köket och ger maten en lätt pepprig smak.
Thai-chili - mycket stark chili med en touch av syrlighet som ofta används i asiatiska rätter.
Serrano - stark chili som liknar jalapeño men som är något starkar och har en mer fruktig smak.
Scotch bonnet - mycket stark chili som är vanlig i karibisk matlagning och har en fruktig smak.
Anaheim - mild chili som används i mexikansk och amerikan matlagning. Den har en lätt sötaktig smak.
Positiva hälsoeffekter av chili och capsaicin
Din chiliolja kan fungera som ett riktig hälsomedel. Chili innehåller ett ämne som heter capsaicin. Det är capsaicin som ger chilin dess starka smak och heta känsla. Capsaicin har visat sig ha en rad hälsoeffekter.
Det är smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Capsaicin kan lindra smärta genom att stimulera frisättningen av endorfiner i kroppen, vilket är kroppens naturliga smärtlindrare. Det fungerar antiinflammatoriskt genom att det hämmar aktiviteten hos vissa enzymer, , som är involverade i inflammation och smärta. Genom att bromsa dessa enzymer minskar capsaicin produktionen av prostaglandiner och leukotriener, som är viktiga inflammatoriska mediatorer i kroppen.
Utöver dess antiinflammatoriska egenskaper har capsaicin också visat sig ha antioxidantiska egenskaper och kan hjälpa till att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler. Detta är också avgörande då det handlar om hjärt- och kärlhälsa eftersom capsaicin på så sätt kan hjälpa till att skydda kärlväggarna från oxidativ stress och därmed minska risken för ateroskleros och hjärtsjukdomar.
Dessutom har capsaicin visat sig ha antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa vissa bakterier och svampar.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt