Att äta egenodlad färskpotatis till midsommar är en fröjd. Få saker smakar så gott. Läs nedan hur du kan göra för att odla dina egna potatisar till midsommar.
Förgro potatisen
När det kommer till att odla potatis kan man påskynda processen genom att förgro sina potatisar innan man sätter ut dem. På så sätt förkortas odlingstiden med några veckor. Vanligtvis tar det tre till sex veckor att förgro potatis. Hur fort det går beror på i vilken temperatur du har dem i. I rumstemperatur går det snabbare. Det bästa är att förgro i en temperatur mellan 12-18°C för då blir groddarna stabila och korta.
Du kan förgro dina potatisar på olika sätt. Exempelvis kan du lägga dem en och en i en äggkartong. Man kan också förgro den i separata papperspåsar. En ganska ny metod är att förgro i en låda med sandig jord. Då lägger man potatisarna på den sandiga jorden.
Sätt ut potatisen i landet
Man kan sätta ut potatisen när jorden är minst 8°C. När man sätter ut potatisen i landet eller i sin pallkrage ska man placera dem med cirka 15 - 30 cm avstånd och ungefär 10 cm ner i jorden. Radavstånden ska vara mellan 50-70 cm. Sätt inte potatisen för tätt för då kan du få problem med bladmögel. När blasten har kommit upp över en decimeter så ska du kupa potatisen. Det betyder att du puttar upp jord runt om blasten så att plantan har plats att växa.
Potatis trivs bäst i väldränerad och mager jord på en ljus och öppen plats. Man ska helst inte odla potatis på samma ställe i flera år utan ändra gröda. Detta kallas växtföljd och är ett gammalt och väl beprövat sätt att odla hållbart utan bekämpningsmedel och liknande.
Odla potatis i kruka eller hink på balkongen
Det går bra att odla potatis även om du inte har en egen trädgård. Idag finns många olika sätt att odla potatis i liten skala. Exempelvis finns det speciella krukor som går att lyfta upp och även säckar med uppfällbara fickor som gör det enkelt att plocka ut potatisen när den är klar. Dock går det alldeles utmärkt att odla potatis i en vanlig kruka eller hink.
Först ska du förgro potatisen. Lägg ett litet lager med lekakulor i botten och fyll på med 10 cm jord. Vattna så att jorden blir fuktig. Lägg en eller två potatisar på jordbädden och ställ ljust men inte i direkt solljus.
När potatisen börjat gro och rota sig lite kan du fylla på med jord, men täck inte blasten utan låt den sticka upp ovan jorden. Fyll på med jord allteftersom blasten växer. Vattna en gång i veckan. Jorden ska vara fuktig och inte torka ut men se upp så det inte blir för blött för då ruttnar potatisen. När det inte längre är risk för frost kan du ställa ut dina krukor på balkongen. Precis som innan ska de stå ljust men inte i direkt solljus Efter några veckor kan du sticka ner handen och känna om potatisen är färdig. Känns potatisarna små kan du vänta ytterligare en vecka.
Viktigt att tänka på vid potatisodling
En sättpotatis ger ungefär 15 stycken potatisar. Om du odlar i kruka eller hink så kan du inte ha mer än en eller två sättpotatisar per hink eftersom de annars får för lite plats att växa på. Det kommer bara resultera i att dina potatisar bli små som ärtor.
När du köper sättpotatis ska du vara noga med att den är statskontrollerad eftersom du annars kan få problem med växtsjukdomar. Har du odlat potatis tidigare och misslyckats kan det vara bra att prova en tåligare sort som till exempel Asterix eller Maria.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt