Varför inte överraska med hemgjord cider? På sensommaren och den tidiga hösten är äpplena mogna! Men ibland är det svårt att veta vad man ska göra av alla fina frukter. Det är inte alltid man hinner äta upp allt och i ärlighetens namn så blir väl inte alltid grannen jätteglad när du kommer med en hink med höstäpplen?
Det är då det är dags att göra lite hemkörd äppelcider. Det är inte särskilt svårt, betydligt enklare än att brygga öl faktiskt. Det tar bara lite längre tid eftersom cidern behöver en hel del till för att lagra till sig. En stor fördel med att göra egen cider - bortsett från att det är så gott förstås – är att du kan använda de lite fulare frukterna eller till och med fallfrukten. Undvik dock att använda insektsangripna äpplen.
Brygga äppelcider – en kort guide
Börja med att plocka äpplen, det behövs en hel del. Vill du brygga fyra liter must kommer du att behöva ungefär 8 kilo äpplen.
Nästa steg är att tvätta äpplena, och därefter krossa och pressa dem till must. Vi rekommenderar att använda en slow juicer till detta, den kan pressa ganska stora mängder äpplen på kort tid. Det finns även enklare lösningar med fruktkross och fruktpress. Fruktkrossen krossar äpplena och gör dem redo att pressas i fruktpressen. I dagligvaruhandeln finns enkla varianter på 7, 9 eller 11 liter som kostar runt 1500:-.
Viktigt att pastörisera
När musten är färdig bör den pastöriseras så att äpplenas egna bakterier sätter igång en egen jäsningsprocess. Du gör detta genom att hetta upp cidern till över 65 grader och sedan låta den svalna.
Därefter ska du tillsätta jäst. Vi rekommenderar att du köper jäst istället för att låta äpplena vildjäsa. Vildjäsning fungerar också, men det är svårare och risken är stort att cidern blir av låg kvalitet. När musten har pastöriserats häller du ut den i ett jäskärl och därefter häller du i jästen. Det fungerar bra med en helt vanlig engelsk ale-jäst, men en specialjäst för cider går också utmärkt.
Nu kan du bara låta kärlet stå i ungefär två veckor tills cidern har jäst klart. Sedan är det dags att hälla upp på flaska. När du har hällt upp all cider låter du flaskorna stå svalt.
Nu är det bara att vänta. Det kan löna sig att ha tålamod – om du bara låter cidern stå i några veckor är risken stor att smaken är ganska stark. Vi rekommenderar att du väntar längre – efter sex veckor kommer cidern att smaka mer som ett mousserande vin. Den blir bara godare ju längre du låter den stå till sig.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt