Tips inför studentmottagningen - plockmat, mingel m.m.
Inför en studentmottagning är det mycket att tänka på. Vi har listat tio viktiga saker att tänka på innan, under och efter själva mottagningen.
1. Sätt en budget
När det kommer till att fira en student vill man självklart göra det med pompa och ståt. Dock är det viktigt att vara förankrad i verkligheten och inte ta sig vatten över huvudet. Sätt en budget i ett tidigt skede och bestäm hur mycket kalaset får kosta.
2. Bestäm lokal
Innan ni bjuder in måste ni veta var mottagningen ska vara. Många har sina studentmottagningar hemma. Vissa hyr partytält och har dem i trädgården. Man kan också abonnera en större lokal om man väntar sig många gäster. Välj en lokal som passar er och era gäster.
3. Bjud in i tid
Hur man bjuder in till en studentmottagning kan skilja sig lite åt. I vissa fall räcker det bra att säga till när man ses i den gemensamma matbutiken. Bor man i en större stad kan det behövas ett telefonsamtal eller en formell inbjudan i form av ett mail eller ett brev. Hur du än går tillväga när du bjuder in gäster är det viktigt med tydlighet. Ska det vara öppet hus eller är mottagningen under en speciellt tid? Behöver man OSA? Är det någon klädkod? Serveras det mat vid en speciell tidpunkt eller är det gående bord? Fundera på vad gästerna behöver veta innan du bjuder in för att minska risken för missförstånd.
4. Ordna mat
Det vanligaste på en studentmottagning är att ha en buffé eller lite lättare plockmat men det förekommer även mottagningar där det bara serveras snacks. Även motsatsen, det vill säga trerätters middagar, finns såklart. Det kan vara bra att titta på budgeten och se vad ni satt för summa innan ni bestämmer er för en meny.
Vill man göra det enkelt för sig själv kan man beställa catering. Vid en studentmottagning är det ändå så mycket att tänka på. Att leja bort själva matlagningen kan kännas skönt och göra att hela tillställningen flyter på bättre.
5. Glöm inte dryck
Se till att ha flera olika typer av dryck för både vuxna och barn. Det är trevligt med champagne eller liknande bubbel för att kunna utbringa en skål för studenten. Glöm inte kaffe, gör i ordning några termosar innan så att det finns för den som vill ha.
6. Tänk på servering
Mat och dryck behöver serveras på ett eller annat sätt. Se till att det finns tillräckligt med bestick, glas, koppar och tallrikar. Har du beställt catering kanske du även anlitat serveringspersonal genom cateringfirman. Det är ett bra väg att gå om man själv vill slippa att springa fram och tillbaka mellan köket och gästerna. Du kan även satsa på engångstallrikar och liknande för att göra det enkelt.
7. Gör det bekvämt för era gäster
Har man studentmottagningen i sitt hem för lite släkt och vänner så finns ofta allt som behövs på plats i form av sittplatser, värme och toalett. Är man dock ute eller i en annan lokal kan det vara bra att se över vad som finns där. Kanske behöver ni skaffa fram mer stolar eller bord?
Är man utomhus kan det vara bra att informera alla gästerna var närmaste toalett finns. Om det är mycket långt bort eller om ni väntar er ett stort sällskap så kan ni behöva ordna bajamajor. För att förhindra att era gäster börjar frysa kan ni köpa eller hyra infravärme samt ha gott om filtar. Det kan även vara ide att hyra ett partytält som klarar lite regn och blåst.
8. Förbered tal
Det är inte ovanligt med tal på en studentmottagning. Du själv behöver inte hålla något men det är vanligt att någon håller tal, kanske till och med flera. Det kan vara bra att vara förberedd på det och se till att det finns en bra plats att stå på och lite luckor i aktivitets schemat så att någon eventuellt kan hålla ett spontant tal.
9. Underhållning och aktiviteter
Musik är alltid trevligt. Förbered så att det finns en stereoanläggning eller liknande tillgänglig. Är det en större mottagning kan det vara aktuellt med ett liveband, DJ och dansgolv. Andra aktiviteter som kan vara roliga är ett roligt bildspel med studenten som barn eller lekar. Det är också vanligt att studenten öppnar presenter vid ett särskilt tillfälle under mottagningen.
10. Glöm inte tackkort!
Sist men inte minst, tackkorten! När mottagningen är över är det brukligt att skicka ut tackkort där studenten tackar för besöket och den eventuella gåvan som studenten har fått.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt