Kräftskiva är en riktig högtid. Det är underbart att sitta i den ljumma augustikvällen bland kulörta lyktor i goda vänner lag. Kräftor är självklart det viktigaste på kräftskivan men vilka andra tillbehör behövs för att kräftskivan ska kännas komplett? Vi listar några absoluta måsten för en lyckad kräftskiva.
Bröd och smör
Till kräftskivan vill man ha frasiga baguetter eller lantbröd. Bröd och smör är egentligen ett självklart tillbehör till de flesta måltider men till en kräftskiva är de helt oumbärliga då det nästan inte finns något godare än en nybakt bit ljust bröd med smör och en rejäl kräftstjärt på. Här kommer ett enkelt recept på ett gott bröd som gör sig bra på kräftkalaset.
Du behöver:
- 5 dl kallt vatten
- 11 dl specialvetemjöl
- ½ msk salt
- 25 g jäst
Gör såhär:
Värm upp vattnet till fingervarmt och lös upp jästen i vattnet. Blanda salt och mjöl i en separat bunke. Häll ner vatten- och jästblandningen i bunken med mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under en ren kökshandduk i trekvart.
Häll ut degen på ett bakplåtspapper eller en smord bakplåt. Forma till brödet och låt den jäsa under en handduk i ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på 200°C.
När degen jäst klart kan du sätta in den i ugnen och låta den gräddas i cirka 35 minuter.
Snaps och öl
Ingen kräftskiva är komplett utan snaps och öl. Förbered några sånghäften med lite snapsvisor så blir det ännu lite livligare och roligare på skivan. Dricker inte du eller någon annan av gästerna alkohol? Inga problem! Det finns alkoholfria alternativ att köpa på Systembolaget. Kom ihåg att de flesta barn tycker det är obehagligt med berusade vuxna så om barn ska närvara är det bra att ta det lugnt eller avstå helt från alkohol.
Västerbottenspaj
Paj med västerbottensost är en klassiker vid alla svenska högtider. Den är relativt enkel att göra och kan med fördel lagas någon dag innan festen. Nedan följer ett recept på västerbottenpaj.
Du behöver:
Till deg:
- 3 dl mjöl
- ½ tsk salt
- 125 g kallt smör
- 3 msk vatten
Till fyllning:
- 3 ägg
- 3 dl matlagningsgrädde
- 300 g västerbottenost
- Salt och peppar.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200° C. Börja med pajdegen. Blanda ihop mjöl, och salt först. Tillsätt sedan det smör och vatten. Du kan blanda ihop ingredienserna till degen i en bunke med händerna eller använda en matberedare. När degen är klar trycker du ut den i en pajform och naggar den med en gaffel. Ställ in i kylskåp i 10 minuter. Ta ut den och förgrädda i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Rör ihop ägg och grädde. Riv osten ner i smeten och krydda med salt och peppar. Häll fyllningen ner i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Stekta kantareller
Kantareller är en annan favorit på kräftskivan. Har man tur så är det ett svampår och gott om kantareller i skogarna annars går det lika bra att köpa i butik. Kantareller är goda som de är och behöver egentligen inget mer än att hackas och stekas i en rejäl klick smör med lite salt och peppar. Vill man kan man finhacka lite gul lök och ha i.
Goda röror
Till bröd, kräftor och paj passar det även med goda röror. Man kan ha färdiga röror som passar till kräftor men det är faktiskt inte så svårt att göra själv. Här följer två lätta recept på goda röror som passar till kräftskivan.
Klassisk Romsås
- 1 hackad rödlök
- 2 stycken hårdkokta hackade ägg
- 1 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 2 msk hackad dill
- 1 burk röd stenbitsrom eller ishavsrom
- 2 nypor mald svartpeppar
Stark korianderröra
- Juice från en pressad limefrukt
- 1 hackad chili
- 1 dl hackad korriander
- 2 dl Crème Fraiche
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 matsked färsk riven ingefära (inte pulver)
- Salt
Kontakta oss
Andra inlägg
- Vegetarisk paj – två enkla recept
- Odla kryddor på balkongen – tips & råd
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt